Saturday, January 11, 2014

AYAM PERCIK LAGI.

Hari ni pagi2 pergi pasar, mak aku bawakkan sarapan laksa johor. Mak memang best. hehhe


Sambil2 sarapan kepala ligat memikir apa menu nak masak untuk lunch. Tanya2 encik suami, katanya nak ayam percik. Ok la. Kita masak ayam percik lagi.

Resepi pernah share dalam last entry. Tapi senang je. Meh aku share lagi.
Bahan2 perapan ayam: serbuk kunyit, serbuk lada hitam, gula perang, garam. Perap ayam seberapa lama boleh.

Bahan2 untuk sambal: bawang merah, bawang putih,halia, lada kering yang di rebus, serai. Semua bahan ni dikisar kemudian di masak sampai garing.

Bila da garing masukkan garam, gula,serbuk lada hitam, santan. Masak sikit lagi.

Grill ayam dalam pemanggang ajaib guna minyak sikit. Biasa aku grill ayam dalam 20 minit. So lepas 10 minit pertama, masukkan sambal, sapu2 atas ayam. Balik2 kan ayam lagi. Masak ayam lagi 10 minit.

Ni ayam yang sedang dipanggang..


Lepas 10 minit masukkan sambal..


Kemudian masak lagi 10 minit dan hasilnya....


4 ketul untuk 2 orang makan. Licin. Ok bye..

2 comments:

  1. senang kan masak atas pemanggang ajaib... nampak yummy!

    ReplyDelete
  2. ya betul. sungguh senang dan sangat2 membantu. hehe nak tahu rasa, cuba la try resepi tu..

    ReplyDelete